WYSIWYG Web Builder

Czyli rosyjskie pierożki z Syberii.
Klasyczne pierożki przygotowuje się ze świeżo posiekanej: wołowiny, baraniny i wieprzowiny z dodatkiem czosnku lub cebulki. Jeśli
chodzi o ciasto to zazwyczaj do jego przygotowania używało się jedynie mąki i wody, choć obecnie ciasto jest wzbogacane o jajko,
mleko i przyprawy.
Pielmieni od zwykłych pierogów z mięsem różni to, że farsz do tych pierwszych jest surowy i i dopiero po zalepieniu tych małych
pierożków jest gotowany. Do gotującej się wody dodaje się listki laurowe, a gotowe pierożki serwuje się polane śmietaną i posypane
posiekaną pietruszką, koperkiem i szczypiorkiem.
Pielmieni - Пельмени
pielmieni, przepis
Najsłynniejsze dania kuchni rosyjskiej
Solanka - Солянка
W zależności od głównego składnika wyróżnia się odpowiednio solankę mięsną, rybną lub grzybową. Innym składnikiem-bazą są ogórki
kiszone, dzięki którym zupa uzyskuje słono-kwaśny i wyrazisty smak. Obowiązkowo dodaje się także śmietanę i przyprawy, zwłaszcza
pieprz, koper i pietruszkę. Bardziej wykwintna wersja zawiera dodatkowo oliwki i kapary.
Główny składnik zupy powinien być złożony z licznych odmian - przy solance mięsnej wykorzystamy kilka gatunków mięs i wędlin oraz
słoninę, w wersji rybnej wykorzystamy ryby świeże jak i wędzone, natomiast różne gatunki grzybów suszonych, świeżych jak i marnowanych
to składniki solanki grzybowej.
Zależnie od regionu, w którym jest przyrządzana dodaje się do niej odmienne składniki: paprykę, koncentrat pomidorowy czy cytrynę.
solanka, przepis


Czyli placuszki z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano żytniej. Podawane są najczęściej ze śmietaną
lub roztopionym masłem. Inne dodatki to ryby -  wędzony łosoś czy jesiotr albo marynowany śledź oraz
oczywiście kawior. Bliny podawane są też w wersji na słodko, gdzie dodatek do placuszków stanowi owocowa
konfitura.
Bliny są bardzo często serwowane w okresie ostatków, tuż przed Wielkim Postem. Bliny symbolizować mają,
swoim owalnym kształtem, pełnię i skończoność życia ludzkiego, dlatego często podaje się je matkom po
porodzie i serwuje na stypach.
Bliny - Блины
bliny, przepis
 
 
więcej przepisów
Powrót na stronę główną