WYSIWYG Web Builder
Znany w kuchni rosyjskiej rodzaj zupy z warzyw liściastych, z dodatkiem mięsa, grzybów lub ryb. W zależności od zastosowanego wywaru, szczi może być swoistym kapuśniakiem, zupą grzybową lub rybną, przy czym kapusta pozostaje składnikiem niezmiennym.

Zupę przygotowuje się z kapusty świeżej lub kwaszonej, ale surowcem do jej przygotowania może być także szczaw, szpinak lub pokrzywa. Szczi gotuje się na wywarze mięsnym, grzybowym lub rybnym, dodając pomidory i warzywa korzeniowe, a następnie zaprawia śmietaną, bez zagotowania. Do zupy przygotowanej z kapusty świeżej podaje się kulebiaki lub pierożki z kaszą. Do zupy przygotowanej z kapusty kwaszonej dodatkiem jest ugotowana na sypko kasza gryczana lub pierożki. Zupa przygotowana ze szczawiu nosi nazwę zielonego szczi (зелёные щи).
Szczi - щи
szczi, przepis
Rasolnik - Рассольник
Rassolnik - znana od wieków, tradycyjna rosyjska zupa ogórkowa przygotowywana z ogórków kiszonych, kaszy pęczak oraz wieprzowiny lub wołowiny (widziałam nawet wersję z kurczakiem). Zupa jest gęsta, aromatyczna, z dużą ilością mięsa i warzyw.
rasolnik, przepis